Zorgfraude aanpakken
Door zorgfraude verdwijnen kostbare middelen die bedoeld zijn voor mensen die ze écht nodig hebben. Met onze samenwerkingspartners beschermen we de zorg tegen misbruik, zodat de zorg betaalbaar en van kwaliteit blijft. Vanaf 1 januari 2025 zetten wij ons in tegen zorgfraude als rechtspersoon met een wettelijke taak vanuit de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz).
Heb je vermoedens van zorgfraude? Ontdek hoe je deze vermoedens meldt.
Hoe pakken we zorgfraude aan?
Alle samenwerkingspartners hebben eigen informatie over vermoedelijke zorgfraude. Daarom hebben we elkaar nodig om zorgfraude aan te pakken. IKZ brengt signalen met een aanleiding tot een vermoeden van zorgfraude samen. Deze signalen komen van de verschillende samenwerkingspartners.
De rol van IKZ:
- We brengen alle signalen van zorgfraude samen op één plek, om snel en doeltreffend te handelen.
- We voegen inzichten van samenwerkingspartners samen, voor een volledig beeld van de situatie.
- We delen informatie met relevante samenwerkingspartners, zodat er actie ondernomen wordt.
- We maken trends en ontwikkelingen in zorgfraude zichtbaar, om toekomstige fraude tegen te gaan.
Raad van Bestuur
De Raad van Bestuur van de Stichting Informatieknooppunt Zorgfraude is benoemd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Melanie van den Berg (voorzitter) was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor risicomanagement en compliance bij het Erasmus MC. Haar ervaring heeft zij opgedaan in verschillende sectoren, waaronder de financiële sector. Ze geeft ook diverse trainingen op het gebied van fraude.
Ik wil mij inzetten voor de bestrijding van fraude in de zorg omdat ik geloof dat iedere euro in de zorg eerlijk moet worden ingezet voor wat echt telt: de gezondheid en het welzijn van mensen.

Juliëtte van Doorn (bestuurslid) adviseert klanten in diverse sectoren op het terrein van integriteitsrisicomanagement, governance, gedrag en cultuur. Ze heeft meer dan twintig jaar toezichtservaring, onder meer op het terrein van financiële economische criminaliteit.
Zorgfraude raakt niet alleen de financiële middelen, maar ondermijnt ook het vertrouwen in ons zorgstelsel. Daarom is het essentieel dat wij, samen met onze partners, een cultuur van openheid en gedeelde verantwoordelijkheid bevorderen. Door vroegtijdig de puzzelstukjes samen te brengen kunnen wij daadwerkelijk impact maken.

Eugène van Mierlo (bestuurslid) is wethouder Zorg in Almelo en als regiobestuurder in Twente verantwoordelijk voor de aanpak van zorgfraude en – criminaliteit. Eugène zit zich in voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor een gezonde samenleving waarin iedereen mee kan doen.
Via de Stichting IKZ wil ik op landelijk niveau fraude effectiever bestrijden. Malafide zorgondernemers moeten we stoppen en kwalitatief goede zorgaanbieders én kwetsbare inwoners beschermen. Omdat het geld voor de zorg is bedoeld voor goede zorg.
Samen aan de slag tegen zorgfraude
Elke samenwerkingspartner heeft een unieke kijk op zorgfraude. Deze verschillende invalshoeken helpen ons zorg tegen misbruik te beschermen. Dit zijn onze samenwerkingspartners:

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is beleidsverantwoordelijk voor het samenwerkingsverband.
Verder werken we samen met andere organisaties die een rol spelen bij de aanpak van fraude in de zorg. We hebben relaties met o.a. het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost-Nederland (RIEC ON) en de Financial Intelligence Unit (FIU).